Написано от Админ.

Ден на розовата фланелка – 23.02.2022 година

Всяка година в последната сряда на месец Февруари се отбелязва Международният ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

          Инициативата стартира в Канада през 2007 година като форма на протест, организиран от учениците Дейвид Шепърт и Травис Прайс. Те изразяват своята позиция против насилието в училище, обличайки се в розово в подкрепа на тормозено дете, което е било подигравано от по-големи ученици затова, че е носело розово поло. Ставайки свидетели на този акт, Дейвид и Травис, закупуват петдесет розови фланелки, които раздали на съучениците си в знак на подкрепа на тормозения ученик. Този ден е популярен сред учениците от много държави, а в България се отбелязва за първи път през 2012 година.

     По този повод днес, 23.02.2022г., във всички общински училища бяха проведени различни инициативи. Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) при Община Главиница предостави тематични стикери и розови предпазни маски за всички ученици и учители. На учениците от прогимназиален етап беше представена мултимедийна презентация по злободневната тема. Седмокласниците при СУ „Васил Левски“ гр. Главиница представиха предсмъртното писмо на Лора Граймс.

И за финал единодушно всички направихме следният извод:

   Ако всеки ден се обичаме и уважаваме така, както днес; ако играем, учим и се забавляваме, без да налагаме волята си над околните, съобразявайки се с техните права, както и те с нашите, ще виждаме повече усмихнати лица и по-малко обидени и изолирани съученици.

   МК посети и редовното заседание на Общински съвет – Главиница, с призив всички да се обединим срещу насилието и тормоза , не само по училищата, а изобщо навсякъде. От нас зависи, какъв ще бъде нашият живот и животът на децата ни занапред.

11

12

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

13

14

15

16

 

 

Печат